A fiam kérésére

Amikor az ember gyereket nevel kifejezett tervekkel fut neki az egésznek. Határozott elképzelése van, hogy mivel, hogyan fog motiválni, hogy mit enged meg majd neki és mit nem, hogy mivel fog fegyelmezni és hogy hogyan, milyen módszerekkel mutatja meg a helyes utat. Na és persze, hogy nem kényezteti el és nem vesz meg neki azonnal mindent amit csak szeretne a gyerek, hogy értékelje a pénzt, a munkát és azt, amit vagy nehezen vagy könnyen, de elő tud teremteni neki az ember. Persze ez már az első hónapban változik, és egyáltalán nem az elképzeléseken múlik, sokkal inkább azon, hogy milyen típusú a gyerek, milyen személyisége van és hogyan lehet megfelelően hatni rá, melyek a hozzá illő módszerek. Erre mi is elég gyorsan rá kellett hogy jöjjünk, nálunk ugyanis a tiltás és a megvonás egyáltalán nem működik, annál jobban azonban a pozitív motiváció.

Eleinte aggódtunk, hogy a gyerek számító, de aztán rájöttünk, hogy kicsit úgy működik ez nála, mintha valamiféle jutalomfalat lenne. Célként tűzi ki maga elé, és neki mindig kell hogy legyen valami értelme vagy célja annak amit csinál, legyen az egy munka, tanulás vagy maga a viselkedés. Bízom benne, hogy majd ezt kinövi, de egyelőre ha ígérek neki valamit, akkor biztos hogy megcsinál mindent szépen és tisztességesen.

Van is már erre egy bejáratott kedvenc oldalunk, a grandstores, ahonnan most az akciós ajándékok csoportját választotta, és végül azon belül is egy bluetooth hangszórót, ami lassan hozzá is vándorol, mert a félévi bizonyítványa elég jóra sikeredett, ahogy előzetesen hallottam. Imádom azt, hogy ennyire megtaláltuk a hozzá illő módszert, és azt is, hogy ahhoz ennyire megtaláltuk az illő oldalt.

Szólj hozzá!